יום חמישי, 14 בדצמבר 2017

הסכנה שבקידוח קרקע

אנשי מקצוע נדרשים להקפיד על כללי בטיחות מחמירים טרם ביצוע עבודות קידוח קרקע. קודם כל, יש תנאים מקדימים המהווים תנאי לביצוע עבודות מן הסוג הזה:
א. מערכות תת קרקעיות שעלולות להיפגע - יש הרבה מערכות שעלולות להיפגע בשל ההכנות לקידוח והקידוח עצמו. בין המערכות המסוכנות ניתן למנות כבלי חשמל, צינורות ביוב, מערכות תקשורת וטלפונים, צינורות מים וגז וסכנת מפולות בקרקע כמו חול שפוך.
ב. התאמה לסוג הקרקע - התנאי המקדים החשוב ביותר הוא להתאים את הקידוח לסוג הקרקע. כאן ניתן למצוא הבדלים  בעיקר בין קידוח שנעשה בחול, חרסית, חמרה, קרקע סלעית או כורכר. במידה ומנהל עבודה שמוקצה לטובת הפרויקט לא בטוח מה סוג הקרקע, יש להיעזר בבדיקה של מעבדה מקצועית.
ג. מבנים סמוכים - אי אפשר לבצע עבודות קידוח קרקע מבלי להתחשב במבנים סמוכים. הסכנה היא הפרת יציבות של המבנים, לכן חשוב לבדוק את תכנית המבנה ואת יציבות הבסיס שלו. עוד כדאי להימנע מסכנות על ידי הבחנה בין בניין קבוע, מבנה ארעי ועגורן שנמצאים בקרבת הקידוח או החפירה.
שירותי קידוחים למגזר הפרטי, העסקי והציבורי
כפי שניתן לראות, כללי הבטיחות תקפים בכל סוגי השירותים הניתנים בארץ ובעולם. כללים אלו חשובים להגנה על המגזר הפרטי, העסקי והציבורי והם משמשים גם גופים תעשייתיים ואנשי מקצוע. את כללי הבטיחות משלבים בין היתר בקידוחי כלונסאות או הכנסת כלונסאות ליצירת יסוד המבנה. בנוסף, יש עבודות קידוח קרקע המתבצעות על ידי רכבי בובקאט, קידוחי בורות ניקוז לאחר הצפות והקמת קירות דיפון בעקבות גשמים וחדירת מים.

חברה מקצועית מבצעת עבודות קידוח מסביב לשעון ויודעת להקפיד על כללי הבטיחות. רק באמצעות כללים אלו ניתן למנוע קריסה של הקרקע ולהגן על העובדים. מטרת כללי הבטיחות היא גם לאפשר עבודות קידוח מהירות ויעילות. בעזרת הכללים ניתן לבצע קידוחים הידראוליים מכל הסוגים, לספק שירותי אינסטלציה ולהקים חיבורים בין בריכות ומאגרי מים. יתרה על כך, כיום יש ביקוש משמעותי לשירותי הקמת מגדלי קידוח ידניים המשלבים עבודה עם מכונת קידוח הידראולית.

יום רביעי, 23 באוגוסט 2017

כלונסאות בטון או כלונסאות בנטונייט?

מהו בנטונייט?

הבנטוניט הוא חומר שמופק מכריית סלע עשיר במינרלים. חומר זה הוא על בסיס סודיום וכשהוא בא במגע העם מים הוא מתנפח בשיעור ניכר מהמצב הקודם שלו כשהוא היה יבש, ואז הופך למעין ג'ל. פעמים רבות כשמבצעים קידוחים או עבודות עפר במקום מסוים יש לנו עסק עם אדמה חולית ובוצית ולא עם אדמה רגילה ויבשה שהרבה יותר פשוט לעבוד איתה, לכן גם הנחת היסודות וכל החפירות והקידוחים צריכים להתבצע באופן מותאם באמצעות הבנטוניט.

ההבדל בין כלונסאות בטון לכלונסאות בנטונייט

  • אדמה חולית וספוגה במים היא אדמה שלא ניתן להניח בה את הכלונסאות הרגילות שנותנות יציבות למבנים רבים ומהוות את היסודות שלהם. כלונסאות רגילות מוחדרות עמוק באדמה באמצעות אמצעי קידוח שמגיעים לעומק הנדרש, ולאחר מכן המקדחה יוצאת ונשאר רק צינור ברזל שירד לעומק האדמה יחד עמה. אל הכלונסאות הללו, החלולות, מוזרם בטון ואלו למעשה היסודות ששומרים על הבניין מרעידות אדמה וממשבי רוח חזקים וכמובן נותנות לו את האפשרות להכיל קומות רבות שייבנו מעליו.
  • בקידוח כלונסאות בנטונייט דרך הפעולה שונה. בקידוח זה יש שימוש במינרל מהטבע כדי לחזק ולבסס את הקיבעון באדמה. החומר מגיע בצורת אבקה וכשמערבבים אותו עם נוזל הוא הופך להיות צמיגי וניתן להיעזר בו למטרות עבודה כאשר הוא משמש מעין דבק חזק ביותר. בזמן הקידוח באדמה, הבנטוניט מוחדר לבור והוא דואג להדביק את דפנותיו של הבור ולהדק אותן היטב כדי שלא יתמוטטו וימלאו את הבור מחדש. אחרי הקידוח מוציאים את המקדחה, מניחים מוט ברזל בתוך מקום הקידוח ולאחר מכן מזרימים בטון, כאשר הבטון דוחק את החומר החוצה ומה שנשאר זה רק בטון יצוק שמהווה את היסודות.


קידוח מסובך שרק נשמע פשוט


קידוחים כאלו נשמעים לנו פשוטים והם מבוצעים באופן יום יומי ברחבי ישראל כאשר גם בבניית גשרים וסכרים שהאדמה בה יש צורך להניח את היסודות בוצית למדי, אך דרוש הרבה ידע וניסיון כדי לבצע אותו בצורה נכונה. יחד עם זאת יש צורך בבנטוניט איכותי וכלי קידוח מתאימים כאשר סדר הפעולות והדרך בה הקידוח מתבצע חייבים להתבצע במקצועיות ובסבלנות ללא לטעויות.

יום רביעי, 3 במאי 2017

כלונסאות מסוגים שונים

בניית מבנים ובניינים הינה עבודה מאד מורכבת המצריכה תיאום בין גורמים רבים. החל מהאדריכל והמהנדס הבניין דרך הקבלן, והעובדים המקצועיים האמורים להוציא לפועל את תוכניות הבנייה השונות. בניינים רבים שונים באופיים ובמטרותיהם וניתן לומר שיש אין ספור מבנים מצורות שונות ובגדלים שונים. אבל יש דבר אחד משותף לכל בניית הבניינים הללו. הדבר המשותף הקיים לכל המבנים הם יסודות חזקים האמורים להחזיק את המבנה כולו, ולא משנה מה גודלו או גובהו.
בנייה חזקה ויציבה תלוייה בתשתית וביסודות טובים ואת אלה משיגים על ידי כלונסאות. תחתית הבניין מתחברת לאדמה בעזרת יסודות מתכת שמחוברים לבסיס הבניין. יסודות מתכת אלה הם כלונסאות, שמהווים את יסודות הבניין, ותפקידם לתמוך במבנה כולו בזמן של שינויים בקרקע. כלונסאות עשויים כיום מפלדה, ברזל ובטון בעוד שבעבר היו הכלונסאות עשויים מעץ. המתכת והבטון מבטיחים יציבות גדולה יותר, ועמידות טובה יותר לרטיבות ושאר מפגעים העלולים לפגוע בעץ ובכך ביציבות המבנה כולו.

קידוחי כלונסאות ותפקידם 

קידוחים אלה חיוניים לכל מבנה בבנייה ותפקידם הם:

·         קיבוע הבניין – התפקיד הראשון של קידוחים אלה הוא לקבע את הבניין לאדמה לשם יציבותו ועמידותו לאורך זמן.
·         מניעת שקיעה – קידוחים אלה מונעים מן הבניין לשקוע באדמה עם הזמן.
·         מניעת תזוזה – גם את תזוזות הבניין מונעים קידוחים אלה באופן מוחלט.

סוגים שונים של כלונסאות

קיימים בשוק מגוון של כלונסאות, ובחירתם נעשית בהתאמה לסוג הקרקע והמבנה המיועד להקמה. הסוגים העיקריים הם:
כלונס חיכוך – מכונה גם כלונס צף מכיוון שהוא מיועד לאדמה רכה, שאין בסופה קרקע קשה ומוצקה. אלה מיועדים למבנים בעלי משקל בינוני וקל שאינם זקוקים לאחיזה מאד חזקה בקרקע. במידה והמבנה גבוה או כבד יותר יש להשתמש בסוג אחר של כלונס – כלונס קצה.
כלונס קצה – אלה הם כלונסאות שמוחדרים לקרקע עד לשכבת האדמה הקשה יותר. הם מיועדים לבנייה על אדמת חרס כאשר מתחתיה שכבת קרקע קשה כמו סלע.
את הכלונסאות השונים מחדירים לקרקע על ידי קידוח או על ידי החדרה מלמעלה באמצעות מהלומות חזקות בראש הכלונס. בשיטת הקידוח מכניסים לבור שנוצר את הבטון והברזל, ועל ידי כך יוצרים כלונס חזק ועמיד.
בישראל נפוצה שיטת הקידוח והחדרת הכלונסאות דרך הבורות שנקדחו. בתהליך זה מבצעים קידוח אל מעמקי האדמה בעומק של כמה עשרות מטרים, והדבר מותאם לעומס המבנה וגובהו. גם קוטר הבור משתנה מכמה עשרות ס"מ ועד לקוטר של יותר ממטר. לאחר הקידוח מחדירים בצורת הברגה מוטות ברזל ארוכים, ובסוף יוצקים בטון לתוך הבור. יש המוסיפים עוד מוטות ברזל כאשר הבטון עדיין רך.

את עבודות הקידוח יש לעשות אך ורק עם חברה מקצועית ומיומנת, ומיותר להדגיש כי עתידו של המבנה כולו תלוי באיכות הקידוחים הללו ויציקת היסודות לבניין.

יום ראשון, 1 בינואר 2017

מה ההבדל בין בובקט קטן למיני מחפרון?

הבובקט הוא אחד הכלים המשמעותיים ביותר בעולם הציוד מודרני הנדסי 

השם "בובקט" הוא שם שניתן לאחד מכלי הצמ"ה היעילים והמשמעותיים ביותר בעולם המודרני, ששמו התקני בעברית הוא למעשה מיני מעמיס. כינויו השגור והנפוץ יותר דבר בו בעקבות היצרנית הבולטת שלו – חברת בובקט האמריקאית. זהו תהליך שקורה עם לא מעט מוצרים שהשוק שלהם נשלט (בין אם עדיין ובין אם בעבר) על ידי חברה בולטת אחד – וניתן לציין בהקשר זה גם את החברות האמריקאיות ג'יפ, פריג'ידר וכן את חברת פלאפון הישראלית – כולם הפכו שם נרדף למוצרים אותם הם מוכרים גם לאחר שהשוק כבר מזמן לא נשלט על ידיהן. שוק המיני-מעמיסים, לעומת זאת, עדיין נשלט ביד רמה על ידי חברת בובקט, ובצדק, עם כלים איכותיים ויעילים במיוחד גם כיום. מיני-מעמיס הוא כלי שמורכב מתא נהג קטן ונוח של טרקטור, אליו מחוברת בשני צדדיו זרועות הרמה המחוברות לכף קדמית באמצעותה מבצעים עבודות עפר והרמה שונות. בדרך כלל יהיה ניתן לחבר לזרועות אלה כלים שונים ולא רק כף, אך הכף היא השימוש הנפוץ ביותר בכלי שאנו מכירים בתור בובקט. כעת, ישנו בלבול נפוץ בין מכשירי בובקט קטנים יחסית לבין הכלי הנקרא מיני מחפרון, ואנחנו כאן כדי לעשות לכם קצת סדר.

בובקט קטן הוא לא בדיוק מיני מחפרון, והתפקידים שהם מבצעים שונים ומשמעותיים בנפרד

·         מיני מחפרון – כפי שניתן להבין משמו של כלי צמ"ה זה, מיני מחפרון הוא כלי שעבודתו הייעודית נוגעת יותר בחפירה ופחות בהעמסה, בניגוד לבובקט. לגופו של עניין, גופו של כלי מיני מחפרון בדרך כלל יהיה גוף טרקטור דומה מאוד לזה של הבובקט, אם לא זהה לחלוטין. מאידך, במקום שתי זרועות הרמה שתהיינה מחוברת למיני מעמיס, בכלי מיני מחפרון תהיה מחוברת זרוע מפרקית ומודולרית אחת שבקצה שלה מחובר ראש מחפרון, המיועד לעבודות חפירה של תעלות לשימושים שונים, חפירה של בריכות בהיקף קטן, או הריסה ושבירה של אספלט או חומרים אחרים.
·         בובקט קטן – כאמור, בובקט הוא מיני-מעמיס, כלומר כלי שמיועד להעמסה ולא לחפירה, בניגוד למיני מחפרון. בהקשר זה חשוב להבין את חשיבותם של כלי בובקט קטנים יחסית, שהופכים את עבודתו של הכלי היעיל גם כך ליעילה ונגישה עוד יותר, כולל יכולת תמרון ועבודה באתרי בנייה צפופים או אפילו בתוך בניין בעת שיפוצים, אם הדבר מתאפשר ובמידת הצורך.


בובקט

כשאתם מבצעים עבודת ציוד מודרני הנדסי כזו או אחרת, בחרו בכלי המתאים לה ביותר


ידע הוא כוח, והידע שלכם אודות כלים אלה שונים והתפקידים השונים של כל אחד מהם נותן לכם את הכוח לבחור את הכלי הנכון והמתאים יותר לעבודה שאתם צריכים לבצע. בין אם מדובר בבובקט קטן לעבודות העמסה ועפר ובין אם מדובר במיני מחפרון לעבודות חפירה – הדבר החשוב ביותר הוא לדעת מה נחוץ לכם ולא להתבלבל.